Episodi d’onada de calor

Aquest dimecres començarà una nova onada de calor a Catalunya i ens portarà un dels episodis més durs i calorosos d’aquest estiu del 2021. S’espera que les temperatures tornin a superar els 40 °C i durarà, com a mínim, fins diumenge.

Segons el Ministeri de Sanitat, els dies de calor intensa obliguen al cos humà a un esforç d’adaptació per mantenir la temperatura corporal normal: se sua més, les nostres venes es dilaten, etcètera. I aquest esforç és més gran durant una primera onada de calor, quan el cos encara no està acostumat a les altes temperatures.

Els problemes de salut associats a les altes temperatures poden evitar-se amb una sèrie de consells que podeu trobar també en aquest enllaç: Consells onada de calor

>Beure molta aigua o líquids sense esperar a tenir set, tret de si hi ha contraindicació mèdica. Evita les begudes alcohòliques, el cafè, el te o la cola i les molt ensucrades.

>Romandre en llocs frescos, a l’ombra i si és possible passar almenys dues hores en algun lloc climatitzat. Prendre una dutxa o un bany fresc.

>Baixar les persianes evitant que el sol entre directament. No obrir les finestres quan la temperatura exterior és més alta. Evita utilitzar màquines i aparells que puguin produir calor en les hores més càlides. A partir dels 35ºC a l’interior de l’habitatge, un ventilador sol mou l’aire, no el refreda. Utilitzar totes les mesures tradicionals a l’abast.

>Fer menjars lleugers que ajudin a reposar les sals perdudes per la suor (amanides, fruites, verdures, gaspatxos o sucs).

>Evitar les activitats a l’exterior en les hores més caloroses, sobretot si les activitats són intenses.

>Si s’ha de romandre a l’exterior procurar ser a l’ombra, utilitzar roba lleugera i de color clar, protegir-se del sol, utilitzar barret. Utilitzar un calçat fresc, còmode i que transpiri.