Castell de Sant Salvador o de Verdera

Sant Salvador

Situat al cim de la muntanya de verdera a 670 metres el castell de Sant Salvador és una obra arquitectònica del Romànic catalogada com a Bé d’interès nacional, construït del s. XIII a XV.

Es tracta d’una petita fortalesa de l’edat mitjana, documentada des del segle X, tot i que les estructures conservades pertanyen sobretot a l’ampliació del segle XIII.

Pertanyia al monestir de Sant Pere de Rodes, tot i que el 1020 fou ocupat pel comte Ponç Hug d’Empúries, que el retornà sota amenaça d’excomunió del Papa Benet XIII. El 1283 es va reconstruir l’església de Sant Salvador, sobre les runes d’una petita capella del s. IX. S’hi poden veure l’absis i les absidioles arran de terra.

Es distingeixen força bé la torre major, les torres de guaita i defensa, les muralles antigues i les construïdes el 1283, la cisterna i el salt de la Reina.

Va ser utilitzat durant les guerres civils catalanes de finals del s. XV i del XVII, i el 1798 fou enderrocat pel Duc de Noailles, en la guerra de Successió.

Les vistes sobre el golf de Roses, els Pirineus, amb el Canigó al fons, el massís del Cap de Creus i tot el Rosselló i la Camarga, són úniques.

Text i imatge extret de Pobles de Catalunya